Onze sponsorsDagboek Alpe D'HuZes 2012

Zaterdag 9 juni: Terugreis team Dongen Alpe-dHuzes naar huis

Zaterdagochtend om 03.00 uur liep voor de laatste keer de wekker af en deze keer niet voor een fietstocht of actiedag maar voor de rit van 1.005 Km van Alpe-dHuez naar Dongen, waar de thuis gebleven familie en vrienden zitten te wachten op hun sportieve helden.Om 04.00 uur zat iedereen in de bussen om aan de reis te beginnen en werd het startsein gegeven en nog even een rondje ( ere rondje ) door het dorp en over de finsch voor het gevoel en afsluiting. De afdaling naar beneden wordt ingezet en na een half uur afremmen en 21 haarspeldbochten genomen te hebben komen we onderaan de afdaling aan bij de rotonde in Bourg ‘d Oissans, bij de rotonde rechtsaf en gas erop richting huis.

De reis verloopt voorspoedig en met een 4 tal korte stops bereiken we om 15.08 uur het bordje gemeente Dongen, waarna we voor de hereniging met de familie evan een korte stop maken voor de winkel van Betsie Cloin.Hier krijgen wij allemaal uit de handen van Betsie een mooie roos uit dank voor onze inspanningenin de voorbije week en kunnen we ook allemaal even een blik werpen in de etalage waar de nieuwste foto's uit Frankrijk al tentoongesteld liggen door het snelle werk van Cor en Victor.

Snel gaan we door naar de verzamelplaats waar de thuisblijvers ons staan op te wachten om hun helden met open armen worden ontvangen. Alle 4 de bussen worden in no-time gelost en zo kan iedereeen snel naar huis om daar hun ervaringen te delen met de rest van de familie en vrienden.We mogen met de beide teams en begeleiding terug kijken op een geslaagde week met onze acties en inzet voor KWF ,en kijken stiekem alweer vooruit naar Alpe dHuzes 2013 waar wij ook weer aan de start zullen staan met 2 teams.We weten nog niet excact wie er in 2013 meegaan als deelnemers maar dat komt op korte termijn weer wel goed na onze evaluatie en afsluitingsfeestje wat kort na de zomer vakantie gepland wordt.

Wij danken iedereen die ons gesponserd en gesteund hebben op welke manier ook, want zonder jullie was dit allemaal niet mogelijk geweest. We hopen dat we in 2013 weer een beroep op iedereen kunnen doen en dan gaan wij ons weer volledig inzetten oor deze mooie actie voor KWF.


Donderdag 7 juni: Alpe d’Huzes Team 1 beklimt 43 keer de berg

7 juni 2012 gingen weer duizenden fietsers de Alpe d’Huez op voor de bestrijding van kanker. Onder hen ook de acht leden van Team Dongen Fietst tegen kanker. Het bleek niet voor niets als ’s avonds, tijdens de finish de tussenstand van Alpe ‘dHuzes via de NCRV live bekend wordt gemaakt. De opbrengst blijkt inmiddels het ongelooflijke bedrag van 28 miljoen euro te hebben bereikt. De beoogde 30 miljoen zal dus ongetwijfeld ruimschoots worden overschreden. De bijdrage van Team Dongen hieraan is vooralsnog naar schatting meer dan 50.000 Euro. Dit werd allemaal mogelijk dankzij onze sponsoren en er is nog steeds de gelegenheid om onze prestatie te waarderen via de site www.opgevenisgeenoptie.nl of www.dongenfietsttegenkanker.nl

Donderdagochtend om half drie vertrekt het eerste deel van het Team met de bus naar beneden voor de start. Ze komen in het eerste vak. De andere vier leden hebben gekozen voor het vertrek per fiets vanaf boven. Gezamenlijk met honderden andere fietsers dalen zij in een lang lint de 21 bochten van Alpe’d’Huzes af. Een prachtig gezicht met al die fietsverlichting en indrukwekkend met al die kaarsjes die mensen in de bochten hebben aangestoken ter nagedachte aan hun nabestaanden. Beneden komen we helaas achteraan in startvak 8 terecht. In het dal is het in de mist behoorlijk koud en we staan een uur te blauwbekken in onze fietskleding voordat we om kwart over vijf beginnen aan de uitdaging.

Het is in het begin dringen op de berg en we rijden soms vier of vijf dik omhoog, ieder op zijn eigen tempo. In de klim is het ieder voor zich. Tussen bocht 4 en 3 staat team 2 met de muziekinstallatie en microfoon voor de aanmoedigingen. Ook is daar de gelegenheid om na iedere klim onze ravitaillering met dorstlesser, voeding en bananen te bezoeken. Alles pico bello geregeld. We zorgen er voor goed in beeld te zijn bij de webcam zodat we in beeld kunnen komen voor het thuisfront. We hebben gehoord dat veel mensen het op de dag zelf ons willen volgen. Net zoals bij Team 2 de dag er voor.Hoewel het tijdens de eerste klim nog fris is wordt het al snel warmer en ’s middag is het zelfs bloedheet op de berg. En dat heeft zijn weerslag op de deelnemers. Hoe later op de dag hoe uitgeputter de fietsers, lopers en handbikers eruit zien. De muurtjes aan de kant van de weg worden gebruikt om te rusten en zitten vol met kanjers. De fantastische aanmoedigingen lang de kant zorgen er voor dat de pijn weer wordt ingeruild voor doorzettingsvermogen. In Huez en aan de aankomst staan mensen letterlijk rijendik aan te moedigen. Degenen die goede ogen hebben kunnen de namen op de stuurbordjes lezen en roepen luid de naam van de deelnemers: ’Het gaat goed. Je gaat het halen’. Prachtig!

Langs de kant is er ook veel muziek. Onder andere Dongenaar Rolf Rombouts is aanwezig, die met Pater Moeskroen in bocht 3 muziek maakt. Margriet Eshuis staat in de een na laatste bocht en zingt met het Alpe d’Huzes lied de fietsers het laatste stukje omhoog. Aan de finish is het dringen en is voor iedere fietser wel een wave, ovatie of applaus. Dat geeft moed voor de volgende beklimming. Onderweg is er regelmatig een praatje met een andere deelnemer. Het fietsen zelf gaat steeds langzamer en dat blijkt uit de rondetijden die via de live site van Alpe ‘dHuzes te volgen zijn. Drinken drinken en nog eens drinken is het devies. De honderden vrijwilligers staan klaar met energiedrank, water en sponzen voor de verkoeling. Petje af voor al die mensen die zich de hele dag op de berg uit de naad hebben gewerkt om de fietsers zo veilig en goed mogelijk verzorgd naar boven te krijgen. De motorrijders zorgen ervoor dat het verkeer, zoals bussen, ambulances, plaatselijke bewoners en koerswagens veilig tussen de fietsers naar boven en beneden worden geloodst. Want dat is de afspraak het gewone werkverkeer kan doorgaan.

Tegen zes uur is iedereen van ons team aan de laatste klim bezig en maken we de afspraak om bij de laatste rotonde voor de finish te verzamelen, zodat we gezamenlijk over de finish gaan. Misschien zien ze ons thuis wel op tv roepen we opgetogen. Met de hand op elkaars schouder rijden we over de meet. Vier deelnemers zijn zes keer omhoog gereden, drie deelnemers vijf keer en een deelnemer vier keer. In totaal dus 43 beklimmingen! Al met al een hele mooie ervaring.

Na de finish omhelzen bekenden vrienden en kennissen elkaar. Veelal heel emotionele momenten. De champagne knalt. En dan is er tegen acht uur het grote moment van het bekend maken van het bedrag dat de actie heeft vooralsnog heeft opgebracht. Dik 28 miljoen. En daarmee komt Alpe d’Huzes waarschijnlijk heel hoog in de top van de acties voor het goede doel. ’s Avonds blikken we ’moe en voldoen’ in ons huisje terug op de dag. Een biertje erbij, dat kan en mag nu weer. Alles is goed gelopen. Geen ongelukken en ook voor Team Dongen zowel op woensdag en donderdag een prachtig resultaat van 71 beklimmingen in totaal. Op naar volgend jaar!

Woensdag 6 juni: Team Dongen 2 beklimt 28 maal Alpe d’Huez

Dikke tevredenheid straalde van de gezichten van de 8 deelnemers van Team 2 van Dongen fietst tegen kanker. De doelstelling was om drie of vier keer de Alpe op fietsen om zo het motto ‘Opgeven is geen optie’ te halen. Het vertrek was om 10 uur ’s morgens en rond vijf uur was iedereen binnen. Er waren ook veel beroemdheden te bewonderen op de berg zoals Dries van Agt, Michael Boogerd en Leontien van Moorsel met haar team uit Prinsenbeek. Alles voor het goede doel.
’s Morgens vlak voor de start kwam de regen met bakken uit de sloot. Maar net voor de start werd het droog en werd het een ideale fietsdag met een temperatuur van rond 16 graden.De eerste keer reden alle acht de Dongense teamleden binnen de anderhalve uur omhoog, een hoog gemiddelde. Het uiteindelijk resultaat was 28 keer. Het team was dan ook erg enhousiast: ’Gaaf met het publiek en rijen klappende mensen. Goede verzorging door de leden van het andere team die bij bocht 4 stonden. Maar wel ontzettend zwaar. Vooral de laatste keer was heel zwaar’. Ook de morele steun van team 1 werd op prijs gesteld. Bij bocht 4 hadden ze een complete disco opgesteld met. discjockey Perry en de Peppi en Kokki (Jan Willem en Paul). Via de luide boxen en de microfoon kreeg iedereen mee: ‘ Je kunt het. Nog een klein stukje naar boven’. Ook het bordje - terug naar start - bracht de lach op de gezichten, ook van de andere duizenden deelnemers. Zeker later op de dag zag je dan de renners ‘verdapperen’.
Met als resultaat: iedereen heel erg tevreden. Een fantastische ervaring, dat ik die nog mee mag maken zegt Jan van Weesenbeek. Het is net alsof je in de tour rijdt, vond Marieke. Vooral als je bijna boven bent word je door de menigte naar boven gedragen

Ook de aankomst was weer fantastisch met Betty van Omroep Brabant die de binnenkomers met groot enthousiasme binnenloodste. En dan in de armen van de familie en vrienden en kennissen. Soms blij en soms heel emotioneel. Het hele team Dongen komt gelijktijdig over de streep vastgelegd door Betsie Cloin die de gehele dag veel foto’s schoot. Al bij al een waar Nederlands volksfeest met alle rangen en standen vertegenwoordigd. Zo blijkt de Alpe niet alleen tijdens de Tour bezet is maar ook tijdens dit volksfeest voor Alpe d’Huzes.


Dinsdag 5 juni: De dag van de voorbereiding voor Team 2

Zenuwachtig heen en weer gerij. Fietsen die worden gepoetst. Kettingen schoon gemaakt en stuurlinten vernieuwd. De traditionele activiteiten van de dag voor de grote rit. Enkele teamleden gaan nog een tocht maken naar de Col de Ornon (meer dan 1350 meter).

Toch gaat de aandacht deze morgen uit naar de dames. Twee van onze begeleiders, Patricia en Angele zijn om 8 uur gestart aan de voet van de Alpe en komen lopend naar boven. Om 11 uur waren ze al bij bocht 4. Ze krijgen koffie bij de camper van Wim de Vos de cyclocrosser. Snel in de auto om hen met zijn allen te gaan moedigen. Dat enthousiasme helpt dus echt (de aanmoedigingen zijn ook voor de fietsersdie de komende dagen omhoog gaan een hele steun, je wordt gewoon omhoog gestuwd door het enthousiasme). Ineens loopt het dan een stuk gemakkelijker. In 4,30 uur zijn ze boven. Een prachtige prestatie. Namens Team Dongen Alpe ‘d Huzes krijgen ze een fles champagne en een Alpe d’Huzes kilometerpaaltje.s’ Middags om kwart voor drie wordt de traditionele ‘groepsfoto gemaakt’. Enkele duizenden fietsers komen samen op het plein bij de finish. Al snel gaat de wave. Betsie staat vooraan tussen de persfotografen om die geweldige foto te maken en laat zich door niemand opzij drukken.

Als we terug komen bij de chalets zit de rest van het team in de zon, het is prachtig weer en op deze hoogte zijn we in no time verbrand. Jan van Weesenbeek krijgt van zijn schoonzoon Paul een prachtig T shirt: Varkens zijn Cool.Loopt het uit de hand op de berg? s’ Middags was het één grote file van 14 kilometer bergop met de nodige ongelukken. We horen regelmatig de ambulance. Tijdens de briefing van de coördinatie van Alpe d’Huzes wordt gezegd dat er nog nooit zoveel mensen op de berg zijn geweest.

Eén van onze teamleden helpt weer in de keuken van Alpe d’Huzes mee en maakt 2700 toetjes. Die zijn onderdeel van de gezamenlijke Alpe d’Huzes maaltijd voor dus 2700 deelnemers. Wij eten zelf in onze eigen chalet, spaghetti. Heerlijk. Alleen s’avonds nog de briefing van teamleider Gerben den Boer. Voor de rest rust vandaag en op tijd naar bed. Morgen de grote dag. (foto’s Betsie Cloin)

Maandag 4 juni

Vanmorgen zijn we bij het Palais du Sport geweest, waar alle activiteiten van de organisatie van Alpe d'Huzes zijn geconcentreerd. De startbewijzen werden daar opgehaald door onze teamleider Gerben den Boer. Om tien uur stond er al een lange rij te wachten voor hun startbewijs. Dat duurde de hele dag en ‘s avonds was de helft nog niet uitgereikt. Ook in de winkel was het erg druk en moest men wachten voor de aanschaf van Alpe d'Huzes attributen. De meerderheid van de deelnemers is intussen gearriveerd. Dat is duidelijk.

Als we terug komen regent het nog en kunnen we dus nog niet trainen. Op basis van online weer informatie besluiten we om half twee te vertrekken. Een goede keuze want de zon breekt door en hoewel het nog koud is is het prima fiets en klimweer. Goed aangekleed gaan we op weg. Team 2 gaat woensdag om 10 uur van start en heeft gekozen voor een lichte voorbereidingsrit op het vlakke langs het stuwmeer van Allemont. We dalen gezamenlijk af naar Villard Reculas. Meesterafdaalster Marieke haalt 71 km per uur. Team 1 verzamelt op een terras in Bourg d'Oissans voor een koffie en cola en beklimt vervolgens de hele Alpe d'Huez. Dat valt nog niet mee en we rijden niet alleen. Het is nu al een lange stoet naar boven. De conditie is goed want de meeste teamleden doen er een uur en een kwartier of minder over. Maar dat is natuurlijk maar één keer. Toch een goed gevoel en het geeft vertrouwen. We weten nu wat ons te wachten staat en een indicatie of de verzetten nog aangepast moeten worden. Met een te zwaar verzet haal je 6 keer zeker niet. Als we terug zijn zorgt iedereen samen weer voor het eten: andijvie stamp met worst en gehaktballen. Het smaakt prima en de sfeer is supergoed.

's Avonds gaan we naar de openingsbijeenkomst. De zaal in Palais du Sport zit afgeladen vol. Een paar duizend betrokken Alpe du Zessers. De organisatie licht allerlei zaken toe vooral het uitgangspunt dat er niets aan de strijkstok blijft hangen wordt benadrukt. Eén van de hoogtepunten is de uitreiking van het ere doctoraat aan Peter Kaptein de grote stimulator van Alpe d'Huzes.

Hij benadrukt de rol van de patiënt. Blijf baas over je eigen lichaam en eigen onderzoek en zorg dat het beschikbaar komt voor onderzoek. Bijzonder is de uitreiking van de Bas Mulder Award. Een prijs van 2 miljoen voor onderzoek naar kanker, Indrukwekkend. De mensen in de zaal kijken en luisteren bijna ademloos toe. De drie jonge onderzoekers lichten hun onderzoek naar lymfeklierkanker, leukemie en darmkanker. Meteen is weer duidelijk waar we dit allemaal voor doen.

Ook als deelnemers houden wij onze eigen actiepagina's actueel, zodat iedereen ons ook via die weg kan volgen en eventueel zijn bijdrage kan leveren door ons te steunen. Dit kan natuurlijk ook via de stichting Dongen fietst tegen kanker (bankrek. 1048.13.733).

Zondag 3 juni de eerste trainingstochtDe weersvoorspellingen geven aan dat we het beste in de ochtend kunnen trainen. Om 8 uur is iedereen opgestaan om gezamenlijk te ontbijten en zich om te kleden voor de training. Sommige fietsen worden voorzien van een lichter verzet want vandaag zullen de meeste een serieuze klimtraining uitvoeren. Gezamenlijk dalen we Alpe d'Huzes af en vervolgens voert iedereen de voor hem of haar best passende training uit. Net na de middag en net voordat het begint te regenen zijn de meeste weer terug in het chalet. Na de lunch gaat Helene als vrijwilliger werken in de bar van het Palais de Sport. De rest van het team gaat even wat drinken in Le Bourg d'Oisons en gaan tenslotte nog even langs bij Helene. 's Avonds wordt er weer genoten van een heerlijke gesponsorde maaltijd en worden de plannen voor de volgende dag doorgesproken. Aan tafel komt het gesprek bijna automatisch op de redenen waarom we meedoen aan Alpe d'Huzes. Goed om dat van elkaar te horen.

Team Dongen Alpe d’Huzes aangekomen op Alpe ‘d HuezZaterdagmorgen om 4 uur werd Team Dongen Alpe d'Huzes vanaf de Wilhelminastraat uitgezwaaid door familie en vrienden. Alle spullen; fietsen, eten, drinken en persoonlijke bagage waren op vrijdagavond al ingeladen. De reis naar Frankrijk verliep voorspoedig. Aankomst om 4 uur 's middags en we rijden in colonne langs de 21 bochten omhoog. Langs de Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, of Peter Winnen bocht. Wel weer even wennen aan de steile berg. In no time zie je vanuit bocht 17 in de diepte Bourg d'Oissans liggen. We komen langs het plein waar tijdens de Tour de France de finish ligt. Het hele plein staat al vol met vrachtwagens waarmee alle spullen vanuit Nederland zijn aangevoerd. Alles zal de komende dagen verder worden opgebouwd. Op de top ligt het onderkomen voor de komende week. De chalets Lena 1 en 2. Voor Team 1 een moment van herkenning want vorig jaar zaten ze in hetzelfde chalet. Snel de spullen uitladen en de kamers verdelen. Het is namelijk prachtig weer en de zon staat op de bergen rond Alpe d'Huez. Daar moeten we gebruik van maken om de benen los te rijden. Om half zes staat iedereen omgekleed voor het chalet te popelen om te vertrekken voor een tochtje over ‘licht glooiend' terrein naar de Col de Sarenne op 2000 meter. Gezamenlijk rijden we de Col op, die in het verlengde van de Alpe d'Huez ligt en ons een prachtig uitzicht geeft over het Alpenlandschap. Een wereld van verschil met het ‘skidorp' zelf. Meteen in de echte Alpen en prachtige majestieuse natuur. Maar licht glooiend is het niet echt. Tegen de top naar 11 procent. Na een uur komen we ‘moe maar voldaan' terug. En dan smaakt het eten heerlijk. 's Avonds ligt iedereen al vroeg op één oor. Via het nieuws wordt bekend dat de beoogde totaalopbrengst van Alpe d'Huzes van 30 miljoen waarschijnlijk ruimschoots wordt gehaald. Iedereen is daar erg opgetogen over. Ook de ontwikkeling van de opbrengst van ons eigen Team Dongen ziet er fantastisch uit.


Stichting Dongen fietst
tegen kanker

Hortastraat 16
5103 NS Dongen