Onze sponsorsDagboek Alpe D'HuZes 2013

Vrijdag 7 juni: Afsluiting

Vandaag heeft iedereen kort samengevat hoe hij de dag en deze week heeft ervaren. Hieronder een kort verslag.

Vannacht heeft iedereen een goede nacht gehad. Na een lange en zware dag was dat ook niet onverwacht. Vanmorgen opgestaan en heerlijk ontbeten. Daarna ging iedereen nog even op stap om certificaten op te halen, souvenirs in te slaan, of gewoon even de benen te strekken.

Hans zou vanavond op eten trakteren dus gingen we met een paar man naar de supermarkt. Hans kon de alcohol percentages overigens beter hebben dan de hellingspercentages op de berg. Daarna was het even bikkelen. De tassen moesten worden gepakt en de bussen ingeladen. Maar vervolgens was het een en al gezelligheid en de goesting om te fietsen was ver te zoeken. De bbq's werden aangestoken, helaas niet gebruikt, wel de wok van de Salamander en de muziek van Smit Sound en de flessen wijn en bier opengetrokken. Een leuke afsluiting van een mooie en emotionele week. Wat begon als een "samengeraapt" zooitje, met grote verschillen in fietsconditie is uiteindelijk een prachtig team geworden. We hebben gelachen en gehuild en we weten na een week veel meer over de beweegredenen waarom iedereen aan dit avontuur is begonnen. Tijdens het afsluitende diner heeft iedereen zijn input mogen leveren voor dit dagverslag, maar we hebben besloten What happens on the Alpe d'Huez Stay's on the Alpe d'Huez.

Wie dit wil evenaren moet zelf het stokje maar overnemen en de uitdaging aangaan.


Donderdag 6 juni

Vanmorgen was het vroeg. Om 2:00 uur 's nachts staan de wekkers want om 2:45 vertrekken we voor de start naar le Bourg d'Oisans, het dorp onder aan de berg. De start is om 04:30 uur. We vertrekken in een hele grote groep. De start wordt begeleid met vuurwerk. We rijden gezamenlijk door het dorp waar duizenden toeschouwers ons toejuichen. Daar krijgen we echt kippenvel van. Met vuurwerk worden we het parcours opgeschoten.

Tot de eerste bocht rijden we allemaal als team dicht bij elkaar. Daarna valt het langzaam uit elkaar. Het blijft tot bocht zestien wel druk. Het is dus even wachten tot je echt je eigen tempo kunt gaan rijden.

De eerste beklimming rijden we in het donker. Dat levert mooie plaatjes op in de bochten waar honderden kaarsjes staan. De eerste afdaling is ijskoud dus we zijn blij dat we weer mogen gaan klimmen. Dat levert uiteindelijk een mooi resultaat op van in totaal 72 beklimmingen. Vier teamleden hebben zes beklimmingen gereden, vijf hebben er vijf gereden. De rest van de teamleden heeft drie, twee of een beklimming gereden.

Gedurende de hele dag staat tussen bocht 3 en 4 onze verzorgingspost met een dikke muziekinstallatie voor de sfeer, daar kunnen we onze proviand voor onderweg steeds aanvullen.

Iedereen is aan het eind van de dag erg moe, maar als we de tussenstand van 25.192.863 euro horen weten we weer waarvoor we het hebben gedaan.

Jacqueline heeft gelukkig voor het eten gezorgd. We eten tomatensoep met stokbrood en pizza en daarna gaat iedereen een voor een naar bed.

Moe maar voldaan, morgen de laatste dag op de Alp, uitslapen en dan toch maar een klein feestje vieren.


Woensdag 5 juni

Eindelijk is het zover. Vandaag is de start om 10 uur en de deelnemers rijden op deze eerste dag maximaal 4 keer de berg op. Vanmorgen is Werner vroeg opgestaan en om negen uur onder luid applaus vertrokken van alle deelnemers die morgen aan de bak gaan, naar de start gereden. De start was indrukwekkend. Tijdens vertrek werd door het publiek de wave gedaan en dat was toch wel erg bijzonder om mee te maken. De weg naar de voet van de klim was echt een groot spektakel. Rijen dik publiek en ongelooflijk de moeite waard.

Ondertussen was de rest van de ploeg druk in de weer. De geluidsinstallatie op de berg werd geïnstalleerd om iedereen aan te moedigen. Deze aanmoedigingen worden erg gewaardeerd. Soms zitten mensen er echt doorheen en als ze dan de aanmoedigingen horen zie je ineens weer een lach op het gezicht verschijnen en gaat het ineens weer een stukje harder. En zo worden deelnemers aan Alpe d'Huzes letterlijk door de toeschouwers die soms rijen dik staan, naar de top gedragen. Dat maakt dit evenement zo emotioneel. Ook omdat iedereen weet dat de deelnemers ieder met hun eigen verhaal naar boven rijden.

Na 1,5 uur kwam Werner voor de eerste keer voorbij. Luid aangemoedigd ging hij verder voor de laatste 4 km van de klim. Na 1 uur en 3 kwartier zat de klim voor Tasj erop. Vastgelegd door onze fotograaf op de motor Betsie Cloin daalde Werner af. Na de afdaling heeft Werner even de bidons bijgevuld en vertrok voor de tweede klim voor Sanne.

Ondertussen zijn ook Marloes en Lilly om 14:00 uur vertrokken voor Alpe d'Huzus. Dat is het evenement waarbij vrijwilligers ook de gelegenheid krijgen een keer naar boven te rijden. Marloes komt tegen half vier langs en het gaat verrassend goed. ‘Jammer' dat Alpe d'Huzus maar 1 beklimming is. En 30 minuten komen de lopers van de familie Bleekendaal en familie van der Pluijm langs. Hun klim voor kanjer Sanne verliep prima. Onder luid gejuich vervolgde ze hun weg naar de streep.

Lilly heeft het zwaar, maar komt uiteindelijk drie minuten voor tijd ook over de streep. Een mooie prestatie.

s' Avonds is het rust in het chalet. Nagenoeg alle deelnemers rijden morgen en gaan vroeg van start. Ze hebben een stevige pasta maaltijd op, de fiets staat klaar met het nummerbord erop en de kleding ligt netjes klaar op bed. Het is de bedoeling om om 02.45 uur te vertrekken richting dal, richting start en daar vindt om 4.30 uur de start plaats.


Dinsdag 4 juni

Inmiddels is het al de vierde dag dat we in Alpe d'Huez zijn. De meeste teamleden beginnen nu te wennen aan de hoogte. Liepen we de eerste dagen nog te hijgen als we een trap op moesten dan wordt dat nu een stuk minder. Het hematocrietgehalte in het bloed wordt blijkbaar hoger. Hopelijk kunnen we hiervan maximaal profiteren tijdens de fietsdagen.

Vanmorgen heeft Jos van der Pluijm in de bar van het Palais du Sport vrijwilligerswerk gedaan en hebben enkele teamleden nog kaarsen geregeld die op de fietsdagen in de verschillende bochten worden aangestoken. De zoon van Jos, Joop van der Pluijm, is overigens de jongste wandelende deelnemer aan Alpe d'HuZes. Dat is een toevallige, maar wel hele leuke bijkomstigheid.

Vandaag was ook de dag van de laatste voorbereidingen. Dennis Horvers en Dennis Snoeren hebben de Alp d'Huez gefietst, enkele anderen hebben in het dal 40 km vlak gereden. De rest heeft voornamelijk gerust. Vervolgens hebben we teamfoto's gemaakt in het tenue van onze sponsoren en in het tenue van Alpe d'HuZes en iedereen heeft zijn fiets schoongemaakt en nagelopen.

Morgen gaat Werner als eerste beginnen aan de grote uitdaging. De eerste beklimming voor Tasj , zijn vriendin, en de tweede beklimming voor Sanne, de dochter van teamlid Martijn. Iedere volgende beklimming is volgens Werner mooi meegenomen, maar wij vinden dat hij er tenminste drie moet volbrengen. 's Middags gaan Lilly en Marloes om 14:00 uur vertrekken voor Alpe d'Huzus. Beide dames gaan 1 keer omhoog. De spanning begint nu dus echt toe te nemen.

Ook de lopers vertrekken morgen om 14:00 uur. De familie Bleekendaal en de familie van der Pluijm zullen samen voor Sanne de Alpe d'Huez op wandelen. Een hele uitdaging. Vooral voor de vijf kinderen zal dit een pittige klus worden, maar zij hebben er dan ook flink voor getraind. Onder andere tijdens de avondvierdaagse van Dongen. Ze hebben er zin in!


Maandag 3 juni

Nog twee dagen dan is het zover. Vandaag is de dag dat de meeste teamleden voor de eerste keer de uitdaging met de Alpe d'Huez aangaan. We dalen gezamenlijk vanaf het chalet op de top, af naar Bourg d'Oisans. Een fikse afdaling zeker voor degenen die dat nog nooit hebben gedaan. In Bourg eerst nog even naar de fietswinkel voor wat reserveonderdelen en wat voeding en dan beginnen we aan de beklimming. De eerste is in een uur en twaalf minuten boven en 23 minuten later arriveert de laatste. Dus dat ligt niet erg ver uit elkaar. Onder het genot van koffie worden de ervaringen uitgewisseld. Sommigen viel het mee maar anderen vragen zich af hoe ze de zes keer moeten halen. Maar woensdag en donderdag zal het met de steun van duizenden enthousiaste mensen langs de kant ongetwijfeld makkelijker gaan. Donderdag zal ook de supportersbus uit Dongen er zijn.

Als iedereen zich heeft opgefrist is het tijd voor de lunch. Goed eten van tevoren is belangrijk. Daarna worden door Gerben de stuurlinten van alle fietsen onderhanden genomen. Dat is bij Gerben die tenslotte ook mecanicien is van Marianne Vos, in goede handen. Iedere fiets krijgt een oranje stuurlint zodat ze al van een afstand te herkennen zijn.

Vervolgens gaan we naar het Palais du Sport waar Gerben als teamleider de stuurbordjes en de startnummers voor alle teamleden moet afhalen.

Anderen regelen kaarsen die door de organisatie van Alpe d´Huzes in bocht 4 zullen worden geplaatst. Deze kaarsen werden door ons voorzien van een persoonlijke tekst. Dat zal donderdag een indrukwekkend gezicht zijn als je 's morgens tijdens de eerste klim nog in het donker al die brandende kaarsen ziet langs de weg.

Betsy Cloin die de hele week mee is om alles in beeld te brengen heeft vandaag haar officiële perskaart uitgereikt gekregen. Vorig jaar was dat mislukt en was het aan de finish een hele heisa geworden. Vanaf nu kan ze dus zonder te hoeven dringen bij alle officiële gelegenheden aanwezig zijn om de mooiste foto's voor Team Dongen te maken.

Tegen de avond na een wandeling door het dorp gaan we weer richting de chalets waar het eten wordt klaargemaakt. Er wordt terug en vooruitgeblikt. Er zijn ook weer een paar hele mooie donaties binnengekomen. De tattooactie van Bjorn heeft 1850 euro opgeleverd en ook Toine heeft nog een mooie sponsoring van 500 euro binnengehaald. Zo weet iedereen weer waarom we hier zijn. Eén doel, zo veel mogelijk geld bij elkaar fietsen voor het terugdringen van kanker.


Zondag 2 juni: De eerste verkenning

Vanmorgen was iedereen weer op tijd van de partij. De woonkamer was versierd want Dennis Horvers was jarig. Dus samen zingen en zelfs de kadootjes waren niet vergeten. En ook de Dongense appelflappen niet. Daarna kreeg iedereen nog een mooi verrassing. Angele de vrouw van teamleider Gerben die andere jaren ook deelnam en het team mee begeleidde en nu niet mee kon, had voor Iedereen een doosje met twee bonbons ingepakt met een kaartje erbij waarop voor iedereen een hele persoonlijke boodschap stond. Dat werd bijzonder gewaardeerd.

Om 11:30 stonden we klaar voor de eerste training. Enkelen gingen de Alpe d'Huez beklimmen en de grootste groep ging de Col d'Ornon op en af. De col d'Ornon is traditioneel de voorbereidingscol voor veel deelnemers aan de Marmotte. Hans Daver heeft al snel pech en staat met een lekke achterband in de afdaling. Snel wordt het wiel gewisseld door ploegleider Gerben den Boer. Helaas heeft de cassette op dat nieuwe achterwiel slechts een 27 als grootste tandwieltje. En dat zal Hans nog zwaar moeten bekopen. Uiteindelijk komt iedereen moe maar voldaan terug bij de chalets. Alleen Hans Daver heeft vier uur moeten zwoegen op de Alp en moest helaas met de auto opgehaald worden. Andere deelnemers van Team Dongen waren verbaasd over zichzelf en vonden het minder zwaar dan verwacht. Dat beloofd wat voor woensdag en donderdag. Maar hoe zal dat woensdag of donderdag zijn na vier of zes keer?

Nadat iedereen zich wat had opgefrist hebben we om 19:00 uur biefstuk, varkenshaas met gebakken aardappeltjes gegeten. Heerlijk.

Zondagavond zijn enkele teamleden naar de openingsbijeenkomst in Palais du Sport geweest. Dat is het centrum waar alle activiteiten, pers, presentaties of rugnummers ophalen plaatsvinden. Ook zijn hier de hele week heel veel vrijwilligers aanwezig om alles in goede banen te leiden. Tijdens de openingsbijeenkomst werden veel mooie en inspirerende woorden gesproken. Ze geven de deelnemers nog meer energie om de uitdaging met aan te gaan. Ook werd nog eens sterk benadrukt wat er allemaal mogelijk wordt met het geld dat door Alpe d'HuZes wordt opgehaald. Het blijft een krachtig evenement. Een mooi voorbeeld was de toelichting op het onderzoek dat door Alpe d'Huzes was gefinancierd. Een mooie en inspirerende afsluiting van de eerste dag. ‘s Avonds nog wat nagekletst en vroeg naar bed. Morgen weer een trainingsdag.

Zaterdag 1 juni: Vertrek vanuit Dongen en de lange reis naar Alpe d'Huez

Vanaf 03:30 wordt het steeds drukker aan service course aan de Wilhelminastraat in Dongen. Hier verzamelen zich, nog in het aardedonker, de deelnemers van team Dongen aan Alpe D'Huzes 2013. Supporters, familie en vrienden komen het team uitzwaaien. Een reis van 1000 kilometer naar Alpe d'Huez ligt voor de boeg. Met drie busjes en drie auto's vertrekken we om 04:10 uur. Na een paar uur rijden neemt de team captain contact op met voormalig team lid Jan Willem om de eerste stop te bepalen. Ergens in de routebeschrijving is wat onduidelijkheid ontstaan. Dit leverde een zoektocht op van minstens een half uur en dat terwijl er een auto al een tijdje op reserve staat, spannend dus. Uiteindelijk lukt het ons net op tijd een pomp te vinden.

Uiteindelijk staan we mooi op tijd om vijf uur ‘s avonds aan de voet van de berg en kunnen we aan de majestueuze klim met de fameuze 21 bochten beginnen. De teamleden die voor het eerst de berg oprijden worden er stil van. Boven aangekomen laden we alle spullen uit die we de komende week nodig hebben. Hieronder fietsen en materiaal en al het eten dat door één van onze sponsoren Jumbo, beschikbaar is gesteld. Daar kunnen we mee vooruit. Uitladen, slaapkamer inrichten, eten maken, bubbelbaden pakken, route bepalen voor de eerste training en daarna gaat iedereen op tijd naar bed. Morgen de eerste training en tevens een feestje want één van de teamleden, Dennis Horvers is jarig.

Team Dongen in Frankrijk voor Alpe d'Huzes 

Team Dongen Alpe d'Huzes vertrok zaterdag naar Frankrijk. Vlak voor vertrek waren er nog een aantal activiteiten. Bij Jumbo werd de door Jos Sengers gesponsorde omvangrijke etensvoorraad voor de week in Frankrijk opgehaald en in de wagens geladen.

Afgelopen donderdag sloot de Noorderpoort haar actie af. Aan leden van Team Dongen werd een cheque van 700 euro overhandigd.  Team Dongen bedankt alle mensen en organisaties die afgelopen maanden het team geweldig hebben gesteund. Letterlijk een steuntje in de rug om op 5 en 6 juni zoveel mogelijk keren de Alpe te beklimmen om op die manier zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de bestrijding van kanker. 


Dagboekarchief

Klik hier voor het dagboek van 2012
Klik hier voor het dagboek van 2011

Stichting Dongen fietst
tegen kanker

Hortastraat 16
5103 NS Dongen